Hjertestarter hjalp Harald tilbage til livet

Date: 15. December 2016
  • Harald

”Det er et mirakel, at jeg overlevede”, siger Harald Joensen, der blev genoplivet med en hjertestarter som den, der ses på billedet.

Hurtig hjælp fra forbipasserende er grunden til, at Harald Joensen overlevede et hjertestop.

Det var en helt almindelig forårsdag for 73-årige Harald Joensen fra Vallensbæk. Som så mange gange før var han på vej fra Pilehaveskolens svømmehal til ARKEN i Ishøj, hvor han en gang imellem arbejder som vagt.

”Jeg kom cyklende på Vejlegårdsvej, og derfra husker jeg ikke mere”, fortæller han.

Han oplevede dermed ikke selv, at han faldt af cyklen og pludselig lå midt på cykelstien med hjertestop. Heldigvis cyklede en ung mand lige bag Harald og tog affære.

”Han begyndte at give mig førstehjælp. Lidt efter kom en politibil forbi, og betjentene overtog genoplivningen”, fortæller Harald.

En håndværker stoppede op. Han vidste, at der er en hjertestarter ved Sundhedshuset Nordmarken og susede af sted i sin bil efter den. Med hjertestarteren fik politibetjentene genoplivet Harald, og han blev hastet i ambulance til hospitalet.

Efter to ugers indlæggelse kom Harald hjem igen – nu udstyret med pacemaker – og han har i dag ingen mén efter hjertestoppet.

”Jeg er så glad for livet – og for at være hos familie og venner igen. Det var værst for familien, der sad omkring mig på hospitalet, for jeg mærkede selv intet. Jeg er imponeret over førstehjælperne, politi, ambulancefolkene samt læger og sygeplejersker, der hjalp mig”, siger han.

Harald er nu tilmeldt det kommunale genoptræningsprogram for hjertepatienter, hvor sygeplejersker og diætister giver ham redskaber til at leve sundere og mindske risikoen for nye hjerteproblemer.

Sådan gør du, hvis en person falder om
Hvis personen er bevidstløs og ikke har normal vejrtrækning, har personen hjertestop, og du skal påbegynde hjertelungeredning.

1. Ring 1-1-2
  2. Hvis du er i nærheden af en hjertestarter, vil vagtcentralen bede dig hente den
  3. Tænd hjertestarteren og følg instruktionerne
  4. Fortsæt til professionel hjælp når frem